25 лютого Лесі Українці виповнюється 150 років.

25 лютого Лесі Українці виповнюється 150 років.

25 лютого Лесі Українці виповнюється 150 років.

Україна – це особистості, які формують обличчя її історії. “Я на гору круту крем’яную буду камінь важкий підіймать. І, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать”, – ці поетичні рядки не просто метафора, а пронизлива сповідь, непорушне кредо короткого, але яскравого, мов зірковий спалах, життя видатної української письменниці Лесі Українки.

25 лютого 1871 року народилася Лариса Петрівна Косач – майбутня Леся Українка, культова українська письменниця, перекладач і культурна діячка. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури. Леся Українка писала у жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики. Також працювала в ділянці фольклористики і брала активну участь в українському національному русі.

Леся Українка була жінкою із сильним характером. Жага перемогти хворобу переплелось у Лесі з бажанням звільнити українців із рабства власної думки. У її творах знайшли своє місце потреби духовного об’єднання з метою визволення країни.

Чого може нас навчити сьогодні Леся Українка? По-перше, бути рабом — це найбільша низькість, найглибша моральна прірва, це — вирок, без надії, людині й нації в цілому. По-друге, «хто звільниться сам — той вільним буде; як звільнить хтось кого — в неволю забере». Свобода виборюється лише власними силами. Ларисі Петрівні доля відвела лише 42 роки життя. Але про таких людей важко сказати «була…». Лесин дух завжди присутній поруч з нами в оспіваній нею рідній Україні.

Related Posts

Enter your keyword