Промодень міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох байдаркових туристичних маршрутів»

Промодень міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох байдаркових туристичних маршрутів»

Промодень міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох байдаркових туристичних маршрутів»

19 березня Червоноградська районна рада провела Промодень міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох байдаркових туристичних маршрутів». На захід були запрошені представники обласної та районної влади: департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА, Львівської обласної ради, голови Сокальської та Радехівської райдержадміністрацій, а також об’єднаних територіальних громад, представники громадських організації та туристичних фірм, а також місцеві ЗМІ.

Під час презентаційного заходу організатори коротко розповіли про поетапну реалізацію міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох байдаркових туристичних маршрутів»: що вже було зроблено з 2018 по 2020 роки Сокальською районною радою, яка розпочинала роботу над цим проєктом, і над чим Червоноградська районна рада, як правонаступник, буде працювати.

Загальний бюджет проєкту – 1 414 765, 86 євро. З них грант ЄС – 1 273 289, 27 євро, в тому числі грант ЄС для України – 290 967,70 євро. Внесок українського партнера – 32 329,74 євро.

Учасники проекту – гміна Дрогичин (Республіка Польща), Червоноградська районна рада Львівської області (Україна), Дрогичинский районний виконавчий комітет Брестської області.

Доповідач, радник голови районної ради Галина Крук зробила акцент на можливостях, який відкриває проєкт для Червоноградського району: «Проєкт «Єднає нас Буг» є унікальним і має дуже важливу мету – показати особливості нашого краю, а також чарівну і водночас «дику» річку Західний Буг, що поєднує три країни: Україну, Польщу та Білорусь. Завдання, які ставлять перед собою реалізатори проєкту, будуть направлені на розвиток туристичної галузі, залучення підприємців та місцевих громад до розвитку територій.  Що не менш важливо, партнери проєкту зміцнять співпрацю, разом вирішуючи спільні проблеми.»

В межах реалізації міжнародного проекту буде розроблено два нові байдаркові маршрути річкою Західний Буг з відповідним маркуванням, інформаційними пунктами та з облаштованими місцями для відпочинку туристів. В селі Конотопи буде збудована 20 – метрова оглядова вежа. Центри байдаркового туризму, будуть займатимуться промоцією природної спадщини та байдаркового спорту. Відвідувачі зможуть безкоштовно винайняти байдарки та необхідне обладнання, відвідати заняття з байдаркового спорту та відкриті заходи. 

В межах проєкту вже придбано 34 байдарки із спорядженням. В планах – завершення будівництва Центру байдаркового туризму, облаштування відповідної інфраструктури, придбання катамарана, облаштування місць відпочинку, виготовлення рекламної продукції тощо. 

За словами Галини Крук, прикладом для нас може стати польський фестиваль «500 каяків», який у 2019 році  зібрав рекордне число учасників – 1080 людей. Радник запропонувала присутнім долучитись до організації аналогічного сплаву на теренах Червоноградського району, який планується провести у серпні цього року, якщо буде дозволяти епідемічна ситуація.

Опісля, краєзнавець Світлана Бордун представила свою презентацію «Історія в каноє», яка продемонструвала всі цікаві або історичні місця, пам’ятки архітектури, які розташовані вздовж майбутнього байдаркового маршруту на території України. Захоплюючу красу Західного Бугу показала презентація фотографа Юрія Насанюка. Його зображення вражають своєю унікальністю, яскравими природними барвами та дивовижними пейзажами річки. Більшість з них будуть представлені у фотовиставці, яка також буде організована в межах міжнародного проєкту.

Організатори Промодня ставили перед собою завдання не лише розповісти про проект, а й показати, якою може бути подорож байдарками по Західному Бугу. Після презентації, учасники мали можливість сплавитись річкою, оглянути мальовничі краєвиди, цікаві локації, а також переконатись у безпечності і зручності придбаних байдарок та спорядження.

Related Posts

Enter your keyword