День пам’яті Героїв Крут

День пам’яті Героїв Крут

День пам’яті Героїв Крут

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольного руху 1917-1921 років.

В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти  Брест – Литовський договір. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб.

Нехай пам’ять про наших героїв, які загинули під Крутами буде вічною. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Але це – символ нескореного духу нашої нації.
Минуло більш як сто років, а ми знову обороняємо власну незалежність ціною людських жертв. Сьогодні, коли над Україною нависла небезпека, подвиг студентів-вояків повторюють сотні юнаків та дівчат. Тож, герої Крут стали взірцем захисника Батьківщини – як і «кіборги» в новітній історії України.

Голова Червоноградською районної ради Андрій Порицький

Заступник голови районної ради Наталія Кохан


Related Posts

Enter your keyword