Жертв трагедії Гути Пеняцької вшанували спільною молитвою

Жертв трагедії Гути Пеняцької вшанували спільною молитвою

Жертв трагедії Гути Пеняцької вшанували спільною молитвою

25 серпня представники польської й української влади, громадськості та духовенства вшанували загиблих 1944 року біля меморіалу жертвам цивільного населення в Гуті Пеняцькій на Бродівщині.

      На місці, що стало символом трагедії для поляків, відбулась спільна молитва, яку відслужили Єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії Владика Михаїл Колтун,  польський священник Вольдемар Цісло та священнослужителі Підкамінського деканату УГКЦ. Вшанували пам’ять невинно убієнних ініціатори спільної молитви примирення голова Червоноградської районної ради Андрій Порицький, бурмістр гміни Дрогічин Республіка Польща Войцех Божим. До панахиди долучилися представники польського байкерського товариства “Rajd Katynskyy” та Червоноградський клуб байкерів “Lions”.

“Трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року – це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців та поляків. Гута Пеняцька – це один із символів примирення між нашими народами”, – вважає голова Червоноградської районної ради Андрій Порицький. 

 Нагадаємо, що трагедія у селі Гута Пеняцька сталась 28 лютого 1944 року. У цьому селі були польські підпільники і радянські партизани, які вбили німецьких солдат і втекли. А у селі залишилось мирне населення, яке було загнане у сільську церкву і спалене німецьким каральним загоном. Гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми).

Related Posts

Enter your keyword