Вітання з нагоди 103 річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

Вітання з нагоди 103 річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

Вітання з нагоди 103 річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

1 листопада 2021 року ми відзначаємо видатну подію в історії української державності – 103-ту річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки.  Це одна із небагатьох дійсно визначних дат в історії України, адже 1 листопада 1918 року у Львові з новою силою повстала надія на відродження державності українського народу як єдиного і справжнього господаря на рідній землі.  Сонне місто Лева, не затьмарене справами світової війни, прокинулось під синьо-жовтим стягом. Він майорів на вежі магістрату і означав пробудження нації. Цьому активно сприяв полк Українських Січових Стрільців під проводом сотника Дмитра Вітовського.

Героїзм січового стрілецтва, в рядах якого були кращі сини і дочки народу, продемонстрував не тільки українцям, але й цілому світові, що омріяну свободу і власну державу можна вибороти. Саме ЗУНР була предтечею нинішньої Української Незалежності. Щось є  символічне у тому, що ідеї Листопадового чину вилилися у грудневі події 2013 року, переросли у Революцію Гідності. Героїзм та звитягу січових стрільців та учасників повстанського руху продовжують нині учасники АТО, які відстоюють свободу та соборність України.

Попри те, що ЗУНР, як державний проект, зазнала поразки, вона заслуговує залишитись на сторінках нашої історії героїчною подією. Адже якби не відбулося Листопадового Зриву, то у січні 1919 року не було б і злуки двох Україн – Західної та Наддніпрянської.

1 листопада – це дещо більше, ніж просто пам’ятна дата. Це свято українського вояцтва, що захотіло будувати на своїй землі власну державу, а тому не боялося зазнати поразки від переважаючих сил ворога. Відлуння слави героїв Листопадового Зриву має гартувати свідомість сучасної української молоді.

Тільки поступ вперед утверджуватиме і розвиватиме нашу державу, як рівноправну серед європейських країн. Єднаймося заради цього! Від імені Червоноградської районної ради бажаємо всім здоров’я, добра і достатку, родинного щастя, а нашій Україні – перемоги, єдності і процвітання.

Голова Червоноградської районної ради Андрій Порицький,

заступник голови районної ради Наталія Кохан

Related Posts

Enter your keyword