Інформація Червоноградської ОДПІ

Інформація Червоноградської ОДПІ

Інформація Червоноградської ОДПІ

Червоноградська ДПІ нагадує, що для отримання податкової знижки за минулий рік необхідно подати не пізніше 31 грудня п.р. декларацію про майновий стан і доходи

 

Червоноградська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за минулий рік, можуть подати декларацію  про майновий стан і доходи до 31 грудня 2023 року.

Разом з податковою декларацією надаються копії платіжних та розрахункових документів, які підтверджують фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.  

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

Звертаємо увагу, для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті. Скористатися зазначеним сервісом також можуть особи, які заявляють право на податкову знижку. 

Сервіс є оптимально простим та надає можливість: 

– визначивши лише період звітного року – отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку (далі – Державний реєстр) інформацію про нараховані (виплачені) доходи та нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; 

– надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу) – отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації; 

– додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації; 

– перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань. 

Сервіс функціонує для: 

– громадян, які зобов’язані декларувати свої доходи; 

– фізичних осіб – підприємців, які перебували на загальній системі оподаткування; 

– осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. 

 

Червоноградська ДПІ повідомляє про заповнення поля у реквізитах «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжної інструкції на сплату податків та зборів (крім єдиного внеску) на бюджетні рахунки

Червоноградська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок).
         Пунктом 2 розд. ІІ Порядку, зокрема, визначено, що під час сплати податків, зборів на бюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку;

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Сплата, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки оформлюються за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією (п. 3 розд. ІІ Порядку).

У разі коли платником при сплаті, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання за кодом виду сплати 101 (п. 4 розд. ІІ Порядку).

У разі сплати, зокрема, податку, збору готівкою платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, оформленої у паперовій формі, заповнює відповідну інформацію, яку надавач платіжних послуг використовує в повному обсязі при виконанні платіжної операції на переказ коштів готівкою (п. 8 розд. ІІ Порядку).

Пунктом 9 розд. ІІ Порядку визначено, що сплата, зокрема, податку, збору здійснюється платником безпосередньо, а у випадках, передбачених законодавством, – податковим агентом або представником платника.

Відповідно до п. 11 додатка «Указівки щодо заповнення реквізитів платіжної інструкції, оформленої в паперовій або електронній формі» до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163 (далі – Інструкція № 163), у реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, території та код бюджетної класифікації.

При цьому платіжна інструкція – це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції (п.п. 15 п. 6 розд. І Інструкції № 163).

 Червоноградська ДПІ повідомляє: У разі зміни адреси суб’єкта господарювання необхідно перереєструвати програмний РРО

Начальником відділу податкових сервісів Червоноградської ДПІ Катериною-Русланою Тхір надано коментар:

Перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) здійснюється у разі зміни найменування прізвища, імені, по батькові або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО. 

Платники перереєстровують ПРРО відповідно до Порядку, який  затверджено  наказом Міністерства Фінансів від 23.06.2020 року № 317. 

Так, до контролюючого органу слід подати Заяву про реєстрацію ПРРО № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316604) з відміткою «Перереєстрація» і зазначити причину перереєстрації.

Заяву про внесення змін у дані про ПРРО також варто подати у разі змін даних, що вказуються у Заяві, і не потребують перереєстрації (наприклад, зміна назви ПРРО).

Перереєстровують і вносять зміни у дані про ПРРО у тому ж порядку та у строки, що встановлені для реєстрації.

Заяву про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО слід подавати лише після направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО.

Червоноградська ДПІ нагадує про обов’язок ріелторів щоквартально звітуватися про укладені цивільно-правові договори про оренду нерухомості

Червоноградська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до п.п. 170.1.6 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов’язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ – штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення. У разі здійснення повторного такого порушення – розмір штрафу становить 1360 грн. за кожне таке порушення.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497 затверджено форму «Інформація суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)», що подається зазначеними суб’єктами господарювання до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Податковий розрахунок за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному кварталу подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 п. 49.18  ст. 49 ПКУ).

Червоноградська ДПІ звертає увагу, що запит на отримання витягу з реєстру платників єдиного податку можна надіслати через Електронний кабінет

 

Червоноградська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку. Це зазначено у ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.

Строк надання витягу для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Форми запиту про отримання витягу (далі – запит) та витягу затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме, безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді.

Зокрема, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої – третьої групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101. У разі надсилання запиту з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

Нагадаємо, робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для фізичних осіб Запит за формою F1302101 та витяг за формою F1402101 розміщені на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів/ Реєстр електронних форм податкових документів (перелік сервісних запитів) для фізичних осіб (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po/ ).

Червоноградська ДПІ нагадує про зміни, внесені Законом 3219-ІХ в частині застосування відповідальності за порушення вимог законодавства про РРО

 

Червоноградська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що Законом  України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219-IX) внесено зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО. Зокрема, внесені зміни передбачають: 

Звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023 року. Крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти  та у сфері організації та проведення азартних ігор. 

З 1.10.2023 року застосовують штрафи за порушення порядку використання РРО/ПРРО. 

До закінчення військового стану, але не довше ніж до 01.08.2025 року встановили зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу  його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОП-єдинників, не платників ПДВ, які здійснюють торгівлю.  Крім продажу підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння. Розмір штрафу – 25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення. Раніше – 10% та 150% відповідно. 

Related Posts

Enter your keyword